Job sau Cariera?
Job sau Cariera
Deosebirea dintre job si cariera
Notiunea de cariera se confunda deseori cu cea de job. Insa intre cele doua concepte exista o deosebire importanta. Jobul este ceea ce faceti pentru a primi un salariu lunar, aceasta fiind o munca platita. Pe de alta parte cariera este o munca pe termen lung fructuoasa, care aduce satisfactii. Aceasta se refera la progresul inregistrat de de cineva in viata personala si profesionala.
Job-ul are perspective pe termen scurt, rezultate directe, este determinat de organizatie, sistem limitat, fix si motivational, pe cand cariera are perspectiva pe terment lung, dezvoltare pe termen lung, este determinata de individ, motivatie multipla-cresterea semnificatiei pentru individ.
Transformarea unui job in cariera
Atunci cand faceti o munca nu este suficient sa folositi doar metodele deja invatate. Trebuie sa fiti constant in pas cu vremurile, sa folositi noi strategii, metode si tehnologii, totul cu scopul avansarii si a unei mai bune efectuari a muncii actuale. Trebuie urmarit ce se intampla in sfera d-voastra de lucru si sa reactionati in consecinta. Exista seminare specializate, cursuri de specialitate, intruniri de afaceri, conferinte unde se expun tendintele actuale dintr-un anunmit domeniu. Urmariti constant tendintele.
Avantajul competitiv in fata unui angajator sunt cunostintele.
Investitia in cunostinte este una dintre cele mai profitabile, deoarece aceasta se va returna si va fi amortizata in cativa ani. Totodata trebuie sa gasiti timp pentru studiu suplimentar , chiar si atunci cand sunteti angajat la un loc de munca. Deoarece mediul actual se schimba constant, trebuie sa va perfectionati pentru a ramane competitivi.
Uneori se intampla sa schimbam locul de munca, poate la cativa ani sau in permanenta. Aceasta este un lucru cat se poate de normal, dorinta de a schimba locul de munca pentru a ajunge la acela care va poate asigura avansarea si construirea unei cariere.
Pentru oricine alegerea carierei este o sarcina grea, mai ales la inceput de drum . Trebuie sa va planificati cu atentie orice schimbare. Managementul schimbarii nu inseamna sa luptam impotriva ei, ci sa invatam din ea, sa crestem si sa ne dezvoltam.